Keukentafelgesprek Patrick de Kock
Wat is de relatie Stevensbeek met Alkmaar en Boeren & Buren?
Eten uit eigen streek.
Patrick de Kock geboren in Stevensbeek, nu woonachtig in Alkmaar, verteld ons;
Ik heb vroeger veel baantjes gehad bij de lokale ondernemers, ik ging altijd helpen op het land bij Peter Verdaasdonk (prei, aardappels en ik geloof ook asperges, dat laatste weet ik niet zeker) Toen ik ongeveer twaalf jaar was ging ik bij Polman werken. Werken bij de boer vond ik leuk nu achteraf kan ik zeggen dat ik hier mijn affiniteit heb opgebouwd in wat ik nu doe. Ook heb ik dit van huis uit meegekeken. Bij Riek Boumans heb ik in de tuin gewerkt, dat was leuk om te doen. Ik heb me altijd beziggehouden met voeding, groente, fruit, vlees, natuur en milieu. In 2017 kwam Boeren & Buren op mijn pad en daar komt het dan allemaal samen.
Ik ben landelijk coördinator van het online platvorm: Boeren & Buren, dit werkt als volgt.
Ik ben bemiddelaar en heb nu 30 lokale producenten, die bepalen zelf wat ze aanbieden en tegen welke prijs. Bijvoorbeeld, groente, fruit, vlees, honing, pindakaas en bier. De klant bestelt de lokale producten rechtstreeks bij de producent. Een keer per week kunnen de klanten hun bestelling ophalen bij een verzamelpunt: de buurderij. Patrick heeft een buurderij in Alkmaar. Hierdoor steun je de lokale producenten.
Buurderijen zijn ontstaan in Frankrijk, ze zijn nu ook in België, Spanje en Italië. In Nederland zijn er 17 actieve “buurderijen” met name in stedelijke omgeving, het is een kleinschalig initiatief.
We merken dat, sinds corona, er extra steun is voor de lokale ondernemers. Er is veel sympathie en een hoge gunfactor.
Op mijn vraag wat zijn motivatie in dit werk is verteld Patrick dat hij groot voorstander is om verspilling van voedsel tegen te gaan, en daarbij voedsel en klant dichter bij elkaar wil brengen. Door bij de lokale ondernemer te kopen steun je deze direct. Bij de supermarkt ondersteun je ook de aandeelhouders, dat maakt het verschil.
Klanten van de buurdereijen zijn zich bewust van gezonde voeding, willen weten waar het vandaan komt en kopen bewust bij de lokale ondernemer.