De dorpsverbinder ontmoet Jos een dag na zijn afscheid als voorzitter van de dorpsraad Sint Tunnis. We blikken graag met Jos terug.
Jos: “Ik ben aangenaam verrast en heel tevreden over de afscheidsvergadering. Ik vind dat ik veel eer heb gekregen – erg lief. Het prachtige schilderij met de driehoek symboliseert mijn leefwereld: ons huis, de dorpsraad en de Bruisende Brink. Het heeft een mooie plek in de kamer gekregen".
Wat was je motivatie om bij de dorpsraad te gaan?
“Ik had eigenlijk geen specifiek drijfveer”, vertelt Jos. “Ik kende de dorpsraad nauwelijks; ze waren niet erg zichtbaar, behalve tijdens de nieuwjaarsreceptie. Toen Jan van Raaij me vroeg, nam ik die rol graag op mij. Ik had veel vrije tijd en voelde dat ik iets kon bijdragen. ”Een van de eerste dingen die we hebben opgepakt, was de communicatie. We moesten meer zichtbaar zijn en herkenbare dingen doen. We voltooiden een nieuwsbrief die we elk kwartaal zelf rondbrachten, waarin we ons aan de inwoners voorstelden, maar ook de projecten waar we druk mee waren uitlegde. Financieel stonden we niet sterk, maar toen kwam het project Vitale Kernen. Vanuit de voormalige gemeente Sint Anthonis ontvingen wij financiële middelen. Dit bracht met zich mee dat we het gesprek moesten aangaan met de inwoners. Er werden bijeenkomsten georganiseerd, en uiteindelijk zijn 13 projecten ingediend en gehonoreerd. “We waren blij".
Wat was jouw rol als voorzitter?
Jos geeft aan een sterk verantwoordelijkheidsgevoel te hebben. “Ik heb mijn rol gepakt door ook veel zelf te doen. Samen met de dorpsraad en heel veel leuke mensen hebben we veel projecten kunnen doen. Voor mezelf vond ik ook dat ik mij nuttig moest maken. Toen ik stopte met werken, voelde ik me bijna schuldig dat ik niets meer bijdroeg".
Wat is je het meest bijgebleven?
" Dat we een goede dorpsraad hebben en het spiegeltje van 'Niks', die de inwoners tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgereikt kregen, met de vraag: 'Wat doe jij voor het dorp? " Dat was volgens mij een keerpunt, vanaf dat moment was het werven van vrijwilligers een stuk makkelijker.
Communicatie met de inwoners
"Communicatie met de inwoners vond ik belangrijk. In 2020 verscheen de eerste 'Trots', met drie activiteiten op de achterkant. Wat waren wij blij! Nu we standaard 24 pagina's hebben, is het een uitdaging om alle activiteiten erin te krijgen. De naam, bedacht door Paul Sommers, werd oorspronkelijk met vraagtekens ontvangen, maar past nu perfect bij het dorp.
Het heeft wel twee pogingen gekost om 'Trots' werkelijkheid te maken. We belegden een avond met de inwoners, maar er was geen geld en geen mensen. We zagen veel obstakels/beren op de weg. Dankzij de vitale kernen is het toch gelukt. We brachten de eerste editie rond met een team van bezorgers die nog steeds actief zijn, stuk voor stuk betrokken inwoners".
De toekomst van de dorpsraad
Wat hoop je dat de dorpsraad de komende jaren bereikt?
“Doorzetten op wat we hebben, zoals de Koninklijke onderscheidingen/lintjesontmoeting op de Brink en het uitreiken van de 'duim'. Daaruit spreekt waardering voor ieders inzet. De dorpsraad moet laagdrempelig blijven voor iedereen. Nieuwe drijfveren, nieuwe activiteiten zijn nodig. Met als het even kan kartrekkers uit de leeftijdgroep 30-plus tot 50-min. Dat is wat het dorp nodig heeft. "
Wat ga je het meest missen en wat ga je doen?
“De rol van voorzitter en het initiëren van projecten. Ik ben al voor meerdere nieuwe bestuursfuncties gevraagd, maar ik wil eerst alles even rustig afbouwen. Maar stilzitten, daar ben ik nog lang niet aan toe. "
Welkom
Een vergadering bijwonen, benieuwd wat er zoal besproken wordt? De dorpsraad heet je van harte welkom, de vergaderingen zijn openbaar. We zien je graag! Wij vergaderen de laatste woensdag van maand om 19.30 uur in Oelbroeck.