Publicatie Trots Sint Tunnis
Door Henny Lenkens
De vraag naar sociale huurwoningen in Sint Anthonis is groot, terwijl het aanbod achterblijft. Dat er een nijpend tekort is aan woningen voor mensen met een smallere beurs werd in november andermaal geïllustreerd toen zich voor één vrijgekomen huurwoning aan de Zandseveldweg op de eerste aanmelddag liefst 396 kandidaten bij woningcorporatie Mooiland meldden.
“Dat er een enorme schaarste is aan woningen en huurwoningen in het bijzonder maakt het voorbeeld in Sint Anthonis weer duidelijk”, stelt wethouder Bouke de Bruin- van Vught van de gemeente Land van Cuijk. “Binnen de gemeente zijn we woningen aan het bouwen in alle kernen. En we zullen nog veel meer woningen moet bouwen om deze woningnood, die niet op korte termijn op te lossen is, het hoofd te bieden.”
Prestatieafspraken
In het beleidsprogramma ‘Een thuis voor iedereen’ van de gemeente Land van Cuijk is opgenomen dat voor een evenwichtige verdeling van de woningvoorraad ook wordt toegewerkt naar nieuwbouw van sociale huurwoningen. Het streven is 30 procent sociale huurwoningen in de totale woningvoorraad van bijna 40.000 woningen in het Land van Cuijk. Begin 2022 bedroeg dit aandeel 21,4 procent, zodat er nog een fikse opgave ligt.
Bert Linskens, gebiedsregisseur bij Mooiland, herkent de grote vraag naar sociale huurwoningen maar vindt het lastig om het tekort aan deze woningen precies te duiden. “Dat kun je niet zomaar koppelen aan bijvoorbeeld het aantal actief woningzoekenden. Deze groep kan namelijk in meerdere kernen of gemeenten op zoek zijn.” Zowel Linskens als de wethouder wijzen op de prestatieafspraken die de gemeente met Mooiland, collega-corporatie Wonen Vierlingsbeek en het huurdersplatform Land van Cuijk in februari 2023 hebben gemaakt. Afgesproken is dat tot en met 2030 in de gemeente 1.200 sociale huurwoningen worden gerealiseerd. “Van dit aantal zijn 100 tot 120 woningen voorzien in de dorpen van de voormalige gemeente Sint Anthonis”, aldus de gebiedsregisseur. Volgens wethouder De Bruin-van Vught worden de afspraken en de realisatie regelmatig met de corporaties afgestemd.
Waar in Sint Anthonis?
Ook Sint Anthonis schreeuwt om sociale huurwoningen. Dankzij de prestatieafspraken, met name met Mooiland, moet het aanbod aan sociale huurwoningen fors worden uitgebreid. De gemeente heeft in het woningbouwprogramma een verdeling per kern voor het aantal woningen opgenomen. “Per kern is een ambitie gesteld voor het aantal nieuwe woningen. Voor Sint Anthonis betreft het 243 nieuwe woningen in de periode 2022 tot en met 2030”, aldus wethouder De Bruin-van Vught. Volgens de prestatieafspraken zouden dan (30 procent sociale huur) in Sint Anthonis ongeveer 73 woningen als sociale huurwoning worden gebouwd.
Volgens Bert Linskens lopen er momenteel oriëntaties voor ongeveer 60 woningen in de oude gemeente Sint Anthonis. “Omdat op dit moment nog niet duidelijk is of deze plannen daadwerkelijk tot uitvoering gaan komen, is het nog niet mogelijk aan te geven welke locaties dit betreft.” Hij wijst er op dat Mooiland ervoor open staat om plannen te ontwikkelen samen met andere ontwikkelende partijen. Linskens vindt het lastig om mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning in Sint Anthonis te adviseren, omdat ook buiten Sint Anthonis de vraagdruk hoog is. “Woningcorporaties blijven zich inspannen om nieuwe sociale huurwoningen toe te voegen. Daarbij zijn we afhankelijk van goede, betaalbare locaties.” Rendabel bouwen is lastig omdat huurwoningen aan een huurprijs gebonden zijn, maar er moet wel gasloos gebouwd worden met een zeer goed energielabel. Ook de grondkosten – hoewel met de gemeente een sociale grondprijs is afgesproken – noemt hij een punt van zorg.
Wethouder De Bruin-van Vught laat weten dat de gemeente – los van de afspraken met de corporaties – ook andere vormen van bewoning wil stimuleren, zoals het splitsen van woningen. “Ook generatiewoningen, mantelzorgwoningen en dergelijke zullen vaak een oplossing kunnen bieden”, aldus de wethouder.