Publicatie Trots Sint Tunnis
Door Ronald Korsten
Vorig jaar augustus waren de plannen klaar. De broers Mark en Joost van Erp wilden kaas gaan produceren van de melk van hun boerderij. Die melk ging als melkpoeder de hele wereld over. Het werd tijd voor een product van en voor de eigen regio.
“Regelmatig kregen we de vraag of mensen bij ons melk konden kopen. Dat kwam er echter niet van, maar om onze melk om te laten zetten naar kaas, zagen we wel zitten”, aldus Mark van Erp. Joost vult aan: “Via via hoorden we dat er in De Rips een kleinschalige kaasmakerij was. Harm van Dijk van ‘Onze Zuivel’ had er wel oren naar om voor ons kaas te gaan maken. Zo houden we de productie dus ook mooi dichtbij.”
Mark vervolgt: “Er kwam natuurlijk wel het nodige bij kijken. Er moesten keuzes gemaakt worden over wat voor kaas we wilden maken, een website met webshop moest opgezet worden, een logo ontworpen (met dank aan Tars voor het mooie ontwerp!), enzovoorts. Natuurlijk is onze kaas ook te koop bij de lokale boerderijwinkel van Verdaasdonk. We kunnen merken dat mensen onze kaas daar al waarderen.”
Momenteel is er een keuze uit belegen kaas (Belège Kaes) en jonge kaas (jawel: Jonge Kaes). Binnenkort volgt een kruidenkaas met Italiaanse kruiden en later dit jaar ook de oude kaas. Joost: “Dat kan ook niet eerder, want die willen we een jaar laten rijpen.” Mark vervolgt: “Ons uitgangspunt is sowieso dat we geen concessies doen aan de smaak. We kiezen bewust voor kaas van volle melk. Er wordt niets afgeroomd. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer ‘dieetgoeroe’s’ die gaan voor volle melk. De smaak is beter, de vertering duurt langer zodat je ook niet zo snel weer honger krijgt. De kaas krijgt meer body.” Overigens verandert de kaas gedurende de seizoenen van smaak. Deze is namelijk afhankelijk van de voeding van de koeien. Joost: “Binnenkort gaan onze koeien weer de wei in en dat gaat dus ook wat doen met de smaak. Het is overigens altijd een hele happening wanneer de koeien de wei in gaan. Mochten mensen dat mee willen maken, zijn ze welkom bij onze boerderij op de Vlagberg 31 op zondag 14 mei om 15.00 uur. Dan gaat het weer gebeuren. En natuurlijk hebben we dan ook kaas in de verkoop.”
Meer informatie is te vinden op: www.sinttunnisseromme.nl.