Publicatie Trots Sint Tunnis
Door Arie Cornelissen
De stallen zijn al half leeg. Varkenshouder Mark Sommers zet een punt achter zijn varkensfokbedrijf. “Het is een apart gevoel. Maar nu de kogel door de kerk is, kijk ik ook uit naar de nieuwe toekomst.”
De dag dat duidelijk werd dat Mark Sommers (58) mee kon doen met de ‘Landelijke beëindigingsregeling veehouderij- locaties’ gaf hem rust. “Als agrariër heb je net als andere ondernemers te maken met soms lastige tijden. Die horen erbij. Maar als het gaat om wel of niet kunnen stoppen na 35 jaar boeren, is het fijn om te weten waar je aan toe bent. Het gaat tenslotte om een grote beslissing.”
De liefde voor het boerenleven kreeg Mark met de paplepel ingegoten. “Als jong menneke liep ik al mee met ons pap, die ook boer was. Samen met mijn broer en zus telden we dan bijvoorbeeld de biggetjes. Vonden we mooi om te doen. Het verzorgen van dieren en het vrije leven op de boerderij hebben me altijd getrokken.” In 1990 ging-ie in een maatschap samen met zijn ouders en tien jaar later was Mark volledig zelfstandig. Samen met zijn vrouw Anja woont hij achteraan op de Peelkant bij zijn bedrijf. Hij bouwde zijn onderneming uit tot een varkensfokbedrijf van 500 zeugen. “Ja, dat geluid van de dieren, dat is bijvoorbeeld al iets dat ik nu mis. Altijd die biggen om je heen was heel vertrouwd. Best gek als je nu door zo’n lege stal loopt.”
In al die jaren runden Mark en Anja, die de administratieve taken deed, het bedrijf in hun eentje. Een bewuste keuze. “Ik vond het belangrijk om een overzichtelijk familiebedrijf te hebben. Met weekend- en vakantiehulpen kon ik het af. Met hen heb ik altijd een fijne band gehad. Veel gelachen. Nee, ik heb het nooit erg gevonden om vaak alleen te werken.”
Meer regels
Met de toenemende regels en eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn waar agrariërs jaar in jaar uit mee te maken hebben gekregen, heeft Mark moeite. “Soms wist je niet waar je aan toe was. Werden bijvoorbeeld luchtwassers wel of niet verplicht. Toch weer uitstel of niet. Moesten we wel of niet investeren. Die onzekerheden waren soms lastig. Bovendien werden boeren steeds meer gedwongen om investeringen te doen die financieel niet direct iets opleverden. Kijk, meer vierkante meters leefruimte per big is natuurlijk superfijn voor de dieren. Maar het betekent wel dat je meer hokkencapaciteit nodig hebt om hetzelfde te verdienen. En als varkenshouder ben je niet in de gelegenheid om gestegen kosten door te berekenen in je eindproduct.”
Hoewel Mark vraagtekens zet bij het nut van het uitkopen van boeren, is-ie blij dat hij nu met de regeling die de overheid treft mee kan doen. ”Ons bedrijf ligt binnen 10 kilometer van het Natura 2000-gebied Oeffelter Meent, daarom kunnen we aanhaken. Van onze vier kinderen wil niemand het bedrijf overnemen. Ook gelet op mijn leeftijd en toekomstperspectief voor de boer hebben we nu de kans om het bedrijf op een goede manier te beëindigen. En kunnen we blijven wonen op deze fijne plek.”
Met liefde
Mark is 35 jaar gewend geweest om lange dagen te maken met weinig vakantie. “Heb ik nooit erg gevonden. Ik heb dit werk altijd met liefde gedaan. Maar er valt nu ook een last van me af, als ik eerlijk ben. Het boeren van tegenwoordig is veel meer geworden dan alleen dieren verzorgen. Het is ook veel vooruitkijken, rekenen, risico’s inschatten en schakelen geworden. Lijkt me heerlijk om straks meer tijd te hebben voor andere dingen. Bijvoorbeeld voor eventuele kleinkinderen.”
Hij loopt naar buiten. “Kijk, deze vijf stallen gaan weg. Die gaan we vanaf de zomer slopen als de laatste varkens vertrokken zijn. Twee schuren blijven staan. Het was een mooie tijd, dat wel. Vroeger had je hier in de omgeving 25 boeren, nu nog maar vier. Zo gaat het.”
“Wat ik ga doen straks? Sowieso houd ik de akkerbouw aan en verder zie ik het wel. Ik heb nog geen plannen. Komt vast goed. Ik ga het boerenleven wel missen, maar ik kijk ook uit naar onze nieuwe toekomst. Elk weekend vrij? Ja, dat is ook wel lekker eigenlijk.”
Ken jij ook iemand die in deze rubriek Minse zijn of haar persoonlijke verhaal eventueel zou willen of kunnen vertellen? Tip ons: .