Publicatie Trots Sint Tunnis
Door Ronald Korsten
In Sint Tunnis zullen de meesten van ons de term Positieve Gezondheid wel eens langs hebben horen komen. Zo zijn er in september en oktober diverse activiteiten geweest, die aan dit label gekoppeld waren. Maar wat is nu eigenlijk Positieve Gezondheid? Huisarts Josien Duffhues (praktijk Op ‘t Zand) vertelt hoe een andere manier van kijken naar ziekte en gezondheid haar werk in de spreekkamer aanmerkelijk heeft veranderd.
Gezondheid wordt tegenwoordig anders gezien dan alleen de afwezigheid van een ziekte. Mensen dienen in staat te zijn om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Josien Duffhues reageert direct enthousiast: “We kijken tegenwoordig verder dan de klacht waar iemand mee komt. Natuurlijk moet er een goede afweging gemaakt worden wat er aan de hand is, maar we vragen ook beter door naar de omstandigheden. Loopt men vast als mantelzorger, zijn er financiële problemen, hoe gaat het op het werk, voelt men zich eenzaam?”
“De Nederlandse huisarts Machteld Huber is de grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en in onze regio is het gedachtegoed hiervan in eerste instantie door de Afferdense huisarts Jung en later onze regionale ketenzorgorganisatie Syntein omarmd en uitgezet naar veel zorgverleners in onze regio.”
“We plannen in de spreekuren meer tijd voor een consult. Ik ben nog gestart met zes patiënten per uur en dat zijn er nu vier. Er is tijd voor oprechte interesse in de mens voor je. Ik kan me openstellen voor achtergrondinformatie en kom sneller tot de essentie. Waarom komen sommige klachten immers steeds terug? En wat blijkt; we kunnen in één contact meer doen en zien mensen minder vaak terug.” Echtgenoot Bram (huisarts in Boxmeer) was eerst nog wat sceptisch: ‘Je kan je patiënten dan toch niet gaan helpen bij financiële problemen?’ “We hebben echter vanuit onze oude gemeente voor het sociale domein een fantastisch Dorpsteam, dat loopt als een tierelier! Diverse zorgverleners zoals een ouderenverpleegkundige, jongerenwerk, maatschappelijk werk en instanties als Mee en Sociom participeren hierin en zij kunnen veel werk uit handen nemen.”
Josien Duffhues heeft er geen twijfels over wat het werken vanuit de visie van Positieve Gezondheid haar heeft gebracht: “Mooiere, betekenisvolle contacten en meer waardering van de patiënten. Laatst kreeg ik spontaan een set Matroesjka- poppetjes van een patiënte. Ze had onze manier van werken herkend in een documentaire op tv en vond dat we bij haar zo mooi de diepgang hadden gezocht en zag de poppetjes daar als symbool voor. Deze staan nu te pronken op mijn bureau!”