Publicatie Trots Sint Tunnis
Door Ronald Korsten
Erik Willems heeft zijn leven te danken aan de inzet van het AED-apparaat dat bij HTB-Accountants (voorheen Kempen Küppers) in de Breestraat hangt. Samen met Jos Daverveld zorgt hij ervoor dat de AED’s in het dorp altijd inzetbaar zijn en dat er genoeg geschoolde hulpverleners zijn in Sint Tunnis.
De organisatie SAVE (Sint Anthonis hart VEilig) komt voort uit de oude gemeente Sint Anthonis. Jos houdt zich voor SAVE vooral bezig met de opleiding en herhalingslessen en Erik maakt maandelijks een rondje langs alle bij SAVE aangesloten AED’s.
Jos geeft een beeld van SAVE: “We hebben nu 117 opgeleide mensen in Sint Anthonis die aangesloten zijn bij onze organisatie. Daarnaast zijn er nog meer die een AED kunnen bedienen, zoals bijvoorbeeld brandweer, EHBO en mensen met een BHV-opleiding. Het liefst hebben we dat je je als getrainde aansluit bij HartslagNu. Daar kan je aangeven of je opgeroepen wilt worden bij een noodgeval. De kosten voor een opleiding zijn € 15,00 en voor een herhalingsles € 7,50. Dit geld wordt gebruikt voor onderhoud aan de AED-kasten, instructeurs opleiden en bijscholen.
En daarnaast om materialen voor de training aan te schaffen of te vervangen.” Jos geeft zelf ook AED-trainingen: “Ik heb me in 2006 aangesloten bij onze EHBO-vereniging en als ik ergens aan begin, wil ik er meer van weten. Zo ben ik geleidelijk doorgestroomd tot instructeur.”
Erik blijkt één van de eerste BHV’ers in onze regio te zijn geweest: “Al in 1995 heb ik via het werk hier een training voor gevolgd.” Ook is hij via zijn werk destijds getraind als EHBO’er. Hij is altijd erg sportief geweest, maar plots sloeg drie jaar geleden het noodlot toe: “Ik had een ronde van 80 kilometer gefietst op mijn wielrenfiets. Een fijne rit gehad, niets gevoeld, even gedoucht en ik loop naar de woonkamer. Daar zakte ik plots in elkaar.
Mijn dochter heeft een reanimatietraining gehad en ging direct aan de slag met reanimeren. Binnen enkele minuten werd ook een AED-apparaat ingezet. Tevoren had ik zelf drie keer een reanimatie als burgerhulpverlener meegemaakt en nu was ik dus zelf het slachtoffer. Vijf dagen later werd ik pas weer wakker. Er was snel actie ondernomen, maar helaas heb ik toch hersenletsel opgelopen en daardoor mijn werk vaarwel moeten zeggen. Hier en daar wat vrijwilligerswerk lukt gelukkig nog wel.” Waaronder dus de inspectie van de AED’s: “Maandelijks maak ik een rondje. Kijken of het apparaat het doet, slot smeren, kast reinigen. En het AED- apparaat aan de Breestraat krijgt altijd een extra schouderklopje!”