Hoe staan de gevlochten heggen er bij?

IVN De Maasvallei

Details

Zondag 19 maart 2023 van 13:30 tot 15:30 uur
Afgelopen
Portaal De Vilt
Beugenseweg, Oeffelt, Nederland

Een week na het op 12 maart georganiseerde NK Maasheggenvlechten gaan we op pad om het nieuwe vlechtwerk te bekijken. Wat we vandaag gaan zien, is het resultaat van hun noeste arbeid om de hoog opgeschoten heggen te vlechten volgens de overleveringsmethode van Oeffeltse vlechters. Op ons pad ziet men recent vlechtwerk, maar ook van de afgelopen jaren en nog ouder.

Historisch gezien, is het vlechten van heggen in het noordelijke Maasheggengebied een agrarische activiteit die in de winter beoefend werd. Door boeren die hun eigen, over het algemeen kleine weiden, weer klaar maakten voor beweiding in het voorjaar. Dat inhield dat de heggen veekerend werden gemaakt. De heggen bestaan hoofdzakelijk uit meidoorns, die met hun stevige doorns voor dit doel zeer geschikt zijn. In oudere heggen vind je ook andere struiken. Dit maakt ons heggengebied ook interessant voor natuurbehoud en erkenning o.a. door Unesco.

Zondag 19 maart start om 13.30 vanaf Portaal de Vilt - Parkeerplaats tussen Beugen en Oeffelt. We struinen door weilanden en over paden die deels verhard en deels onverhard zijn. Laarzen of hoge wandelschoenen aanbevolen. De afstand is 3,5 km. Na afloop is er koffie/thee waarvoor een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd. Aanmelden verplicht, liefst per e-mail: . Voor verdere inlichtingen kun je terecht bij Wim van Lanen, tel. 06-20427588. 

Dorp
Bronlaak, Landhorst, Ledeacker, Oploo, Rijkevoort – De Walsert, Sint Anthonis, Stevensbeek, Wanroij, Westerbeek, Elders

Over de organisator

IVN De Maasvallei
IVN De Maasvallei is ruim dertig jaar actief in het zuidelijk deel van de gemeente Land van Cuijk.Een grote groep actieve vrijwilligers b...... Lees meer