Details

Zondag 1 december 2024 van 10:30 tot 11:30 uur

Afgelopen

Brink 10

Sint Anthonis, Nederland

Welkom bij familieviering 1 december!

Tevens het begin van de Advent, waarin wij verwachtingsvol uitzien naar de komst van onze Verlosser zoals met 5 december de kinderen vol verwachting uitzien naar pakjesavond met Sint-Nicolaas feest.

 Kom, zet je schoen in de kerk op de Brink 10. De deur staat elke dag open voor de Sint om te kijken wie zijn schoen heeft gezet. Sint komt vast niet met lege handen, dus zet je schoen in de kapel en kom die op zondag 1 december uithalen.

Ook de kinderen die zich voorbereiden op de eerste heilige communie zijn uitgenodigd hun schoen te zetten en halen die uit in de familieviering op de zondag 1 december om 10.30 uur.  

 Pastoor Jos Hermans. Namens Sint met zijn hulp Piet !

 

 Het verhaal van Sint-Nicolaas

(6 december)

De discussie over de kleur van de knechten van de goed heilig man leidt er toe dat het mooie feest van Sint-Nicolaas verpieterd en dit willen toch niemand? Ik in ieder geval niet.

 We zien dat het feest van de goed heilig man verpieterd, terwijl het om de goede daden, teken van medeleven en -lijden, van de goed heilig man gaat. Zo dient dit feest ook te worden gevierd als teken van medeleven en – lijden met de kleine en kwetsbare in de samenleving.

 Over het algemeen wordt aangenomen dat Nicolaas een monnik was en omstreeks het jaar 300 tot bisschop van de Klein Aziatische havenstad Myra werd gekozen. Tijdens een golf van christenvervolgingen zou hij rond 310 zijn gearresteerd en gefolterd. Zeker is dat Nicolaas deel nam aan het Concilie van Nicea in 325. 

 Terwijl de historische gegevens over Nicolaas schaars zijn bestaan er daarentegen des te meer legendarische wonderverhalen over zijn heilig leven. Die maakten hem tot beschermheilige van alle mogelijke groepen in de samenleving (kinderen, zeelieden, kooplieden, ongehuwde vrouwen...). 

 In de legenden staat Nicolaas' medelijden voor kwetsbare mensen in moeilijkheden centraal. Zo wierp hij goudstukken in het huis van een arme man die de bruidsschat van zijn dochters niet kon betalen. Daardoor verhinderde hij dat de dochters in de prostitutie terechtkwamen. Ook redde bisschop Nicolaas schipbreukelingen en gaf hij een ontvoerd jongetje terug aan zijn moeder. Het meest opzienbarend is het verhaal dat de heiligman drie kinderen uit de doden zou hebben opgewekt. Zij waren door een gierige herbergier vermoord en hun lijken werden voor kannibalistische doeleinden in een ton gepekeld. Een andere versie van het verhaal spreekt over drie priesterstudenten die door Nicolaas weer in het leven werden geroepen. 

 Volgens de Nederlandse mythe komt Sint-Nicolaas (Sinterklaas) uit Spanje. Het is onduidelijk waarom dat zo is. Mogelijk heeft het te maken met de aanwezigheid van Spaanse troepen in Bari, die de stad in de 16e eeuw veroverden. Wellicht brachten Spaanse zeelieden, die Sint Nicolaas als hun patroon vereerden, hun cultus naar Holland. Het zou de verklaring kunnen zijn van de figuur van Zwarte Piet. Mogelijk is deze afgeleid van de Moren die eeuwenlang het Iberische schiereiland hebben gedomineerd.

In de 21e eeuw wordt een nieuw hoofdstuk geschreven rondom het feest van Sint Nicolaas. Het zwarte pieten verhaal. De aandacht voor discriminatie van de slaven. Een mogelijke link naar de slaven bedenk ik dient in de hele discussie te zijn dat ook uit medelijden voor de kwetsbare mensen in moeilijkheden Nicolaas zich het lot van de slaven heeft aangetrokken en hen heeft vrijgekocht. En dankbaar als zij zijn helpen ze Nicolaas, beschermen en begeleiden ze hem op zijn tocht.        

 

 

Dorp

Bronlaak, Landhorst, Ledeacker, Oploo, Rijkevoort – De Walsert, Sint Anthonis, Stevensbeek, Wanroij, Westerbeek, Elders

Over de organisator

Over de organisator
Van harte welkom op de website van de R.k- Parochie Maria, Moeder van de Kerk. Graag vertel ik u meer over wie wij zijn en wat we doen bi...... Lees meer